Πρόβλημα εμβαδού.

Ένα πρόβλημα εύρεσης εμβαδού από το προφίλ του National Museum of Mathematics NY στο Instagram.

Ένας προπονητής έχει καλέσει την ομάδα του σε ένα πάρτι πισίνας στο σπίτι του. Η πισίνα είναι κυκλική και η μεγαλύτερη δυνατή για την αυλή του προπονητή και αγγίζει ένα διάδρομο 2 ποδιών επί 9 ποδιών όπως φαίνεται στο σχήμα. Πόσο μεγάλη είναι η αυλή του προπονητή;

Λογαριθμική σπείρα.

Για να ορίσουμε τη λογαριθμική ή ισογώνια σπείρα θα χρειαστούμε εξισώσεις που λέγονται παραμετρικές. Ένα γράφημα όπως το παρακάτω, που αντιστοιχεί σε λογαριθμική σπείρα δεν μπορεί να εκφραστεί με εξίσωση της μορφής y=f(x) γιατί δεν αποτελεί συνάρτηση.

Θυμηθείτε ότι στις συναρτήσεις πρέπει οι κατακόρυφες ευθείες να τέμνουν το γράφημα σε ένα το πολύ σημείο κάτι που δεν συμβαίνει εδώ. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα πρέπει να εισάγουμε μια νέα μεταβλητή  που λέγεται παράμετρος. Αν υποθέσουμε ότι μια καμπύλη όπως το σχήμα εκφράζει την τροχιά ενός σωματιδίου M που κινείται στο επίπεδο, τότε οι συντεταγμένες θέσης του σωματιδίου ως συνάρτηση της μεταβλητής t (που συνήθως είναι ο χρόνος) εκφράζονται με ένα ζεύγος εξισώσεων x=f(t) και y=g(t) που λέγονται παραμετρικές. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Λογαριθμική σπείρα.”

Μπρόκολο έργο τέχνης.

Σπειροειδείς καμπύλες σε ένα τύπο μπρόκολου που λέγεται Ρομανέσκο. Το είδα μπροστά μου στο μανάβη και χάρηκα ιδιαίτερα για τη μορφή του. Από γευστική περιέργεια το αγόρασα και η εμπειρία έδειξε ότι μοιάζει περισσότερο με κουνουπίδι.

Η μικρή ιστορία των μαθηματικών. Video

Στο βίντεο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές της ιστορίας των μαθηματικών. Ξεκινώντας από τον Πάπυρο Rhind και την αρχαία Αίγυπτο, αλλά και την αρχαία Ελλάδα φτάνουμε μέχρι τα fractals και την Αμερική στον 20ο αιώνα.

Ηλιακά Ρολόγια

Το ηλιακό ρολόι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, πιο σύνθετο από το να στήσει κανείς ένα ξύλο στο έδαφος και να περιμένει να καταλάβει τι ώρα είναι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Δύσκολα βρίσκεις πληροφορίες για αυτό και ακόμα δυσκολότερα συναντάς κάποιο μπροστά σου. Μια ολοκληρωμένη ιστοσελίδα για τα ηλιακά ρολόγια, για τα είδη τους και οδηγίες κατασκευής τους έχει δημιουργήσει  ο φίλος και συνάδελφος Μαθηματικός Νίκος Γιαννάκας.

Στην ιστοσελίδα του ο Νίκος που έχει χρόνια μελετήσει το αντικείμενο και κατασκευάσει ηλιακά ρολόγια γράφει: Η σελίδα έγινε με σκοπό να βοηθήσει να ξαναβρούμε μια καινούργια σχέση με τον Ουρανό, τον Χρόνο, αλλά και την Ιστορία μας, αφού, το ξεχασμένο στην Ελλάδα ηλιακό ρολόι είναι μέρος της μεγάλης πνευματικής κληρονομιάς μας.

Με κλικ στην εικόνα θα μεταβείτε εκεί αλλά υπάρχει και μόνιμος σύνδεσμος στη σελίδα των συνδέσμων.

Συννεφόλεξο εννοιών

Το συννεφόλεξο εννοιών είναι δημιουργία και δώρο στο Maths μιας πολύ καλής φίλης (φιλολόγου παρακαλώ). Κάντε κλικ στις λέξεις της εικόνας και θα μεταφερθείτε μέσω της αναζήτησης της google σε ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο.